Bouw & Wonen

Verlichtingsontwerper

Lichtontwerp

Hoe plant de lichtontwerper het gebruik van de verschillende lichtbronnen?

Het concept van directe verlichting is interessant. Indirecte of uitgestelde verlichting is gewoonlijk meer geschikt voor producties waarbij wordt uitgegaan van het bedenken van een bepaald verhaal, zoals het aanpassen van een roman aan een filmformaat of het geschikt maken van een toneelproductie voor een mediavoorstelling.

Een lichtontwerper opereert op drie algemene verantwoordelijkheidsgebieden: het plannen, uitvoeren en zorgen voor het succes van producties; het beïnvloeden van de locaties van producties; en het creëren en wijzigen van lichteffecten.

De lichtontwerper werkt het nauwst samen met de filmregisseur. De regisseur is vooral geïnteresseerd in het technische aspect van het lichtontwerp voor het door hem gekozen medium, of dat nu film, fotografie of lichtbakken zijn. Maar zo nu en dan kan de regisseur toezicht houden op de constructie van lichtapparatuur met speciale effecten die nodig is voor de afwerking van de film.

Waar werkt de lichtontwerper?

Zij kunnen werkzaam zijn op verschillende gebieden van de media. Reclamebedrijven eisen van lichtontwerpers dat zij bedreven zijn in het plannen en interpreteren van filmschema’s, en dat zij weten hoe zij het dynamisch bereik van lichteffecten voor diverse shots in verschillende soorten media kunnen regelen.

Interieurontwerpers kunnen de deskundigheid van een lichtontwerper nodig hebben bij het ontwerpen van ruimtes voor woningen en kantoren. Reclamebedrijven kunnen een lichtontwerper inhuren om de verschillende fasen van de productie te plannen, zodat er voldoende tijd is voor repetitie en aanpassing van de lichteffecten.

Lichtontwerpers voor postproductie moeten er onder meer voor zorgen dat film- en video-effecten correct zijn. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat een locatie opnieuw wordt bekabeld om te resulteren in schaduwen die schaduw werpen op een personage.

Bij fotografie met speciale effecten kunnen extra lichteffecten worden gebruikt. Een goed opgeleide lichtontwerper kan daarbij van belang zijn.

Ik zou willen zeggen dat de rol van de lichtontwerper een van de meest veeleisende en belangrijkste is bij de ontwikkeling van films en vooral bij de promotie van reclame. Daarom heb ik het op mij genomen om een unieke driedelige doorlopende opleiding over lichtontwerp te ontwikkelen. Bovendien wilde ik de beste lichtontwerper worden die ik kon zijn door de kennis van lichtontwerp te bestuderen en toe te passen.

Wat alleen lichtontwerpers kunnen doen?

Met een specialisatie in lichtontwerp krijg je de kans om invloed uit te oefenen op verschillende aspecten van belichting in een film, zoals:

Dit dekt een groot deel van wat een lichtontwerper doet. Het is belangrijk om enige basiskennis te hebben van de wisselwerking tussen licht en reflectoren, licht dat weerkaatst op oppervlakken, en het gebruik van kleur. Als u ooit naar te koop staande huizen hebt gekeken, weet u dat de verlichting van invloed is op het uiterlijk en de waarde van het huis.

Interieur

Een verlichtingsontwerper kan een huiseigenaar of koper helpen keuzes te maken over welke verlichting het huis het beste tot zijn recht laat komen. Als u gespecialiseerd bent in het aantrekkelijk en uitnodigend maken van interieurs, dan kunt u misschien de beslissingen van de koper beïnvloeden. Misschien is het enige gebied van woningontwerp dat u kunt beïnvloeden het gevoel van het huis wanneer het wordt bekeken vanaf de eerste verdieping. Interieurs zijn aantrekkelijk, vooral wanneer ze zijn ingericht op een smaakvolle en passende manier.

Lichten aan het plafond

Een verlichtingsontwerper kan een locatie of evenementmanager helpen de perfecte kandelaar te kiezen die aan hun behoeften voldoet. Misschien heeft een lichtontwerper veel kennis over verlichting en wil hij die kennis delen met de rest van het zaalpersoneel en de klanten. Jouw taak zou zijn om de vragen te stellen die mensen jou zouden stellen en hen te helpen de juiste keuzes te maken.

Enkele vragen voor potentiële werkgevers

Naast de bovenstaande punten moet je ook een lijst opstellen van vragen die je aan potentiële werkgevers kunt stellen. Die vragen moet je opstellen voor je het gesprek hebt. De vragen die je stelt zullen het verloop van je carrière bepalen, want zo kom je te weten of een potentiële werkgever geschikt is voor jou. Ik heb hieronder enkele veelgestelde vragen opgesomd.

Hoe werkt uw organisatie?

Hoe verkoopt u uw bedrijf?

Hoe groot is uw bedrijf?

Wie zijn uw grootste concurrenten?

Wat zijn de belangrijkste verwezenlijkingen van uw bedrijf in de voorbije vijf jaar?

Wat is het unieke verkoopvoorstel van uw bedrijf, en wat wordt er van de functie verwacht?

Wat zijn de dagelijkse werkzaamheden van de positie?

Wat voor soort middelen zijn beschikbaar op het werk?

Is er een programma voor de opleiding van werknemers?

Hoeveel mensen werken voor u?

Wat voor voordelen biedt u?

Worden werknemers aangemoedigd om zich bij te scholen?

Wat is het beleid en de procedure van het bedrijf met betrekking tot militaire overplaatsingen?

Hoe zou u uw bedrijfscultuur omschrijven?

Welke specifieke onderwerpen komen aan bod tijdens uw bedrijfsvergaderingen?

Als u nu moest kiezen welke positie u zou willen innemen, welke zou u dan kiezen?

Zijn er nog andere zaken die u ervan zouden weerhouden uw voorkeurspositie te kiezen?

Wat zijn de sterke punten van het bedrijf ten opzichte van de huidige industrie?

Lees meer

Binnenhuisarchitect

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.