Bouw & Wonen

Hoe gebruik je een lijm?

Stukadoor Amsterdam

Snijden

Gewoonlijk zal de stukadoor wat snijwerk moeten verrichten alvorens met zijn werk te beginnen. De lengte van de te plaatsen gipsplaat zal het type snede bepalen. Het snijden zal meestal gebeuren met behulp van een zaag en zware apparatuur, meestal een tafelzaag. Een snijwiel wordt gebruikt om de houten plank aan de gipsplaat te bevestigen, die ook glad moet zijn om het gips niet te beschadigen.

Lijmen

Het lijmen van planken zal op verschillende manieren moeten gebeuren. Er zijn vier hoofdmethoden om een lijmpistool te gebruiken. Om planken te verbinden met behulp van lijm, moet de plank worden uitgeprobeerd. Deze techniek is vooral nuttig bij het verbinden van twee oppervlakken die vrij klein zijn (zoals een plaat die bijvoorbeeld in een lijst wordt gebruikt).

Wanneer een gelijmde plank wordt gebruikt op een reeds aangebrachte pleisterlaag, moet de oorspronkelijke plank op enige afstand van het bepleisterde oppervlak worden verwijderd. Dit wordt meestal gedaan met een beitel of een sleutelgatzaag. Na het verwijderen van de oude plank moet een mortelmengsel worden aangebracht in een verhouding van één deel cement en twee delen zand (60/30), waarna het pleister kan worden aangebracht op de achterkant van de verlijmde plank.

Een van de voordelen van de verlijmingsplaat is het feit dat deze al bepleisterd is, maar als deze twee platen elk afzonderlijk bepleisterd zullen worden, zal het nodig zijn om metalen verbindingen te maken, meestal met behulp van stalen spijkers, voordat ze aan elkaar geklemd worden.

Tand en groef gelaagdheid

Deze methode om gipsplaten met een andere plaat te verbinden wordt meestal in de handel gebruikt om bijvoorbeeld twee platen of platen met balken te verbinden. De afwerking van gipsplaten met messing en groef gebeurt door de platen eerst aan de randen aan elkaar te spijkeren en ze vervolgens met een raamwerk stevig tegen elkaar aan te drukken. Nadat het raamwerk (meestal een metalen frame) is voltooid, kunnen de nieuwe planken worden bevestigd.

We zullen bespreken hoe je twee planken kunt verbinden met behulp van de messing en groef methode. Bij het samenvoegen van twee planken worden planken die niet zijn verlijmd, zoals messing- en groefplanken, meestal met contactcement bevestigd. Het contactcement is een verhardingsmateriaal dat bestaat uit twee delen zand en cement. Het cement wordt gemengd met water (60/30), dat aan het cement wordt toegevoegd. Zodra het cement is uitgehard, kan de houten plank aan het frame worden bevestigd met behulp van spijkerblokken, metaalcontactcement, of een of andere vorm van houtklemmen, blokken en andere hulpmiddelen.

Bepaalde merken contactcement zijn sterker en zullen een zwaardere belasting weerstaan dan andere. Aan sommige merken contactcement wordt bijvoorbeeld een plastic film toegevoegd om krimpen te verminderen. Lees dus goed de aanwijzingen van de fabrikant bij het gebruik van contactcement. Zorg er ook voor dat u contactcement aanbrengt met een schone doek in plaats van een vuile doek. U wilt geen vuile doek op het cementoppervlak gebruiken.

Maar spijkers kunnen ook worden gebruikt. Een voorbeeld hiervan is wanneer een plank met messing en groef aan elkaar wordt gezet met een spijker in elke hoek. Maar als u spijkers gebruikt, is het het beste om één spijker in het midden te plaatsen en dan de spijker naar de rand uit te werken, zodat het hout aan elk uiteinde een beetje blootligt. Als een deel van het hout door de spijker wordt bekrast, wordt het stuk beschadigd.

Lees meer

Stukadoorsbedrijf 
Schildersbedrijf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.